Hoe word ik een leuk oud mens

Andrea Groen, zelf een energieke, positieve 80er kwam vertellen hoe je een leuk oud mens kunt worden. Ze begon met de stelling: alles wat ik beslist moet weten heb ik op de kleuterschool al geleerd. Zoals deel alles samen, houd elkaars hand vast als je de weg oversteekt, kijk en verwonder. Deze dingen zijn ook nog van kracht als je 80 wordt. Delen door dingen te uiten, elkaars hand vasthouden als je in een moeilijke situatie zit en blijf om je heen kijken en zie de mooie dingen om je heen.

De volgende vraag was: wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan. Daar moest wel flink over nagedacht worden. Laatst was voor sommigen wel heel lang geleden. Je zou ieder jaar iets voor het eerst moeten doen, een cursus volgen, een verre reis maken, een boek schrijven of gewoon gaan biljarten.

Andrea vertelde verder over de vijf geheimen die je jong kunnen houden.

Wees trouw aan jezelf. Zoek uit wie je zelf bent geweest. Als je geboren wordt ben je jezelf, in de jaren daarna word je geprogrammeerd door anderen. Houd het heft in eigen handen, vraag je af: hoort dit bij mij of hoort dit bij jullie? Als voorbeeld noemde ze een bezoek aan het ziekenhuis, waarbij ze een stapel recepten meekreeg. Elk medicijn heeft zo zijn bijwerkingen, waar je dan weer andere medicijnen voor krijgt. Ze had daar zo haar bedenkingen over en bracht daarna een bezoek aan haar huisarts en vroeg hem: als ik je moeder was zou je mij dit dan voorschrijven, waarop hij ontkennend op antwoordde.

Zorg dat je nergens spijt van hebt. Je heb het meeste spijt van de dingen die je had willen doen, maar niet gedaan hebt. Maak een lijst van dingen die je nog wilt doen en denk niet dit kan ik niet meer, als je het echt wil lukt het vast. Soms moet je jezelf even bij de kladden pakken en gewoon doen.

Kijk dan niet naar wat je echt niet kunt, maar stop je energie in iets wat je wel kunt. En als je ’s avonds in je bed ligt, denk dan even na: heb ik vandaag iets gedaan waar ik spijt van heb. Zeg het als je trots op iemand bent of als je van iemand houdt. Straks is het te laat.

Leef in het nu. Doe iets wat je wil en houdt je aandacht erbij. Als je boodschappen haalt denk aan het winkelen, als je hardloopt denk aan de aarde waarop je loopt. Ouder word je al dan niet met mankementen, maar denk aan nu en niet aan straks.

Wordt een liefdevol mens. Had ik misschien nog iets moeten doen om iets goed te maken? Had ik iets positiefs moeten zeggen. Praat het uit en zeg het. Doe dingen die je leuk vindt. Door dingen te ondernemen krijg je mensenkennis en dus ook meer begrip voor anderen.

Geef meer dan je neemt. Dit is best ingewikkeld. Soms verwacht je iets van iemand en je krijgt het niet. Maar als je hulp van iemand hebt gekregen, denk eraan om ook iets terug te doen, Hoeft niet eens aan die persoon te zijn, mag ook aan een ander die daar behoefte aan heeft. Het geeft altijd een goed gevoel.

Verder gaf Andrea nog een aantal tips:
* Belangrijk is dat je minstens twee vriend(inn)en hebt waar je alles aan kunt vertellen. In vriendschappen moet je investeren. Luisteren is belangrijker dan praten. En dan echt luisteren, niet aanhoren.
* Als je glas half leeg is wat doe je dan? Schenk het in een kleiner glas! Kies voor jezelf en niet alles willen.
* Relativeer het leven en houd de humor erin.
* Laat iets na voor je kleinkinderen: je geschiedenis, schrijf iets voor ze op. Laat dat ergens in je huis liggen. Ze vinden het vanzelf wel.
* Na je 65e begint het mooiste deel van je leven. Het is een fantastische fase. Je kunt jezelf weer zijn, ga waar je wilt zijn. Zoek dingen die goed voor je zijn. b.v. naar de sauna of koffie drinken in een tuincentrum. Na afloop ben je blij dat je het gedaan hebt.
* Als je zegt ik kan het niet, dan gaat het ook niet gebeuren. Er is altijd wel iets wat je kunt.
* Herinneringen sparen, daar kun je later op teren. (foto’s, briefjes, tekeningen)
* Belangrijk is de dingen die gebeurd zijn aanvaarden: dit hoort bij mijn leven. Aanvaarden doe je met je hart, accepteren met je hoofd.
* Vertrouw mensen totdat ze het tegendeel hebben bewezen.
* Humor: leef het leven niet bloedserieus. Probeer te genieten van de leeftijd die je hebt.

Als afsluiting vraagt ze de aanwezige dames iemand in gedachten te houden die je bewondert en dan te vertellen wie en waarom. Vaak is het zo dat je dezelfde eigenschappen hebt als de persoon die jij zo bewondert!

Het was een avond met heel veel goede adviesen en tips en wie weet wordt Wervershoof straks nog gezelliger met zoveel leuke ouderen.

Het Bestuur W.V. Samen.