Op reis rond de wereld!

Tijdens een virtuele reis zijn we met Miranda Kamp, docent toerisme aan de Hoge School Inholland, op 22 februari in 90 minuten rond de wereld geweest. Haar grote passie is reizen om zo de bevolking, hun cultuur, de lokale tradities en gewoontes van nabij mee te maken en we starten in Zuidoost Azië waar Bangkok gelijk een cultuurschok teweeg brengt.

Veel drukte, bussen waar je rijdende voort moet in- en uitspringen, de kleine huisjes waarin men leeft maar wel met een enorme TV. Miranda zelf, lang en blond, is daar een opvallende verschijning die men steeds wil fotograferen. In Laos, arm en onderontwikkeld, lopen de vele monniken in hun velgekleurde gewaden door de straten om eten voor die dag te ontvangen van de bewoners.

“Tuben”in Vang Vieng; op een opgeblazen vrachtwagenband met de stroom mee de rivier afdrijven. Relaxed in het zonnetje met een biertje is het niet geheel ongevaarlijk vanwege de stroming. Ze krijgt te maken met de corruptie in Vietnam, bezoekt de tunnels van de Vietcong die als val voor de Amerikanen tijdens de oorlog waren opgezet en beleeft in de hoofdstad Hanoi het lawaai en de vele brommertjes.

In Cambodja in de stad Battembang is een ritje met de zgn. bamboetrein een populaire attractie. Ook de lokale massage, cupping geheten, waarbij holle door verhitting vacuüm gemaakt glazen bollen snel op de huid worden geplaatst. Goed voor de doorbloeding met als gevolg een rug vol bloeduitstortingen! Maar tradities moet je meemaken. Miranda volgt een duikcursus in Thailand, bezoekt theeplantages in Maleisië, het Nationaal Park Taman Negara, het grootste en oudste regenwoud. Zij startte de reis met een vriend maar tijdens de reis is ieder een eigen weg gegaan. Alleen reizen als backpacker is geen enkel probleem want je ontmoet altijd weer mensen waar je enige tijd mee verder reist en worden er veel reiservaringen gedeeld.

Tijdens een bezoek aan Nepal, 2 jaar na de verwoestende aardbeving, zie je dat de opbouw maar langzaam op gang komt. Toeristen zijn zeer welkom als bron van inkomsten. Reizen per bus? Deze vertrekt als ie vol is en je kunt als toerist zomaar een doos met kippen op je schoot krijgen die ook mee moeten. Wandelen in Nepal met tegen de achtergrond het immense Himalayagebergte is een enorme beleving. Vrouwen worden tegenwoordig opgeleid als gids, wat hen enigszins uit hun onderdrukte positie haalt.

We zien mooie plaatjes van Santiago(Chili) met de wijnstreken en de uitgestrekte woestijn met de zoutvlaktes waar je kunt baden in de meertjes en zandboarden op de duinen. Een lekke band tijdens een excursie? Iedereen de bus uit, de mannen fungeren als krik, de band verwisseld en verder maar weer! Tijdens een bezoek aan de zilvermijnen in Bolivia ervaren we onder welke erbarmelijke omstandigheden de mensen moeten werken. De mannen worden vaak niet ouder dan 25 jaar. Men gelooft in Bolivia dat gedroogde baby alpaca’s geesten verdrijven. Ze zijn te koop op de lokale markt.

In Peru loopt ze de beroemde Inca Trail, een tocht van 45 km via vallei en bergtoppen van de Andes naar de ruïnes van Machu Picchu met als traditionele verrassing aan het eind: geroosterde cavia! Het is een greep uit de vele reizen die Miranda heeft gemaakt en er gaan er nog vele volgen. De mooie beelden en leuke ervaringen maken de avond compleet.

Op 21 maart is er de Paasworkshop en 22 maart een avond met Andrea Groen die o.a. leuke tips heeft over het omgaan met ouder worden.

Het bestuur W.V. Samen