Westfries Museum – Carel de Jong

HOEVEEL KUNST ZIT ER TUSSEN HET KITSCH?

Om deze vraag te beantwoorden is Carel de Jong, oud conservator van het Westfries Museum, uitgenodigd bij WERVERSHOOFSE VROUWEN SAMEN.

Voorzitter opent de avond met een woord van welkom aan onze gastspreker maar bedankt eerst Jelle en Arie die op de thema-avonden in de Schoof de zaal in gereedheid brengen en voor beiden is er een “zoete” attentie.

Het is 11 jaar geleden dat Carel de Jong ook bij ons was maar inmiddels zijn er weer zoveel zolders opgeruimd en mogelijk waardevolle spullen tevoorschijn gekomen zodat er weer veel inbreng is van spulletjes door de leden.

Door de crisis van de afgelopen jaren is de waarde van kunst en antiek gedaald maar momenteel is er enige stijging te zien maar de exacte waarde blijft moeilijk te bepalen. Kerkelijke stukken worden alleen nog uit verering of verzameling aangeschaft. Die groep is heel klein en de huidige generatie heeft weinig met oude spullen aldus Carel. Zijn eigen dochter opperde”pa als je ooit kleiner gaat wonen ruim je dan wel eerst die rotzooi op”!

Uit het aanbod van meegebrachte spullen worden er een aantal uitgehaald waarover Carel dan ook een stukje geschiedenis vertelt. We zien een pentekening van een scheepswerf uit Kolhorn uit 1819 dat bestempeld wordt als museumstuk. Een godsdienstig tafereeltje in een koperen rand om te dragen of in een huisaltaar of bavelaar(=kastje) te zetten. Een met kraaltjes geborduurde beugeltas gevuld met lodereindoosjes uit plm. 1880 (doosjes worden gevuld met bijv. geursponsjes of rozenkrans), zilveren sierraden en knopen, porcelein en kristal, allemaal rijkdommen van de boerenstand! Van de “gewone”man is er de rouwketting van gitkralen (gepolijst afval van steenkool), tafelsetjes, schilderijtjes en chinees aardewerk gefabriceerd in Delft. Een poppetje van 20 cm, gekocht op de kofferbakmarkt voor €2,00 trekt de aandacht maar Carel weet niet of het antiek is en verwijst de eigenaar naar een specialist in antiek speelgoed in Hoorn.

De ingebrachte spullen worden door Carel bestempeld als leuk, mooi, smaakvol maar ook lelijk of niks waard! De zeldzaamheid en de vraag bepalen mede de waarde van een object, echter een zeer kleine categorie heeft nog belangstelling. De waarde voor de eigenaar is vaak die van de emotie en de herinnering aan dierbaren die verbonden is aan het voorwerp. Er is dan ook niemand met de hoofdprijs huiswaarts gegaan maar wel met het gevoel van een geslaagde avond.

Dit was voorlopig de laatste thema avond maar op 23 mei gaan we per bus naar de Libelle Zomerweek. Graag zien we jullie dan en anders alvast een goede zomer en fijne vakantie toegewenst namens het bestuur W.V.Samen.