W.V. Samen – Kook Workshop
Voor de onlangs gehouden thema-avond was uitgenodigd Minca van Mossel uit Noord-Scharwoude. Minca’s Kookkunst op Maat verzorgt workshops bij U thuis of bij haar in haar semi-professionele keuken, waarbij alle thema’s mogelijk zijn. Maar ook een High Tea of barbecue kan zij verzorgen. Zij heeft een HBO-opleiding levens-middelen en is gespecialiseerd in moleculaire biologie (het bestuderen van processen in cellen op het kleinste functionele niveau). Sinds 3 jaar heeft ze een passie voor koken en ze begint met het belang van goede voeding.
De alom bekende schijf van 5, in een nieuw jasje gestoken en aangepast aan de nieuwe tijd vertelt ons voldoende groenten, fruit en brood te eten en minder verza-digde vertzuren. Hiernaast hanteert men een aantal regels zoals eet gevarieerd, niet te veel, beweeg en let op bacteriën. Ook bespreekt ze een aantal aandoeningen zoals coeliaki(glutenintolerantie) en veel voorkomende allergieën; de symptomen, oorzaak en voedingsadvies.
Na de pauze trekt ze haar koks kleding aan en laat ons kennis maken met moleculair koken, momenteel een hot item in sterrenrestaurants. Als voorbeeld neemt ze het bereiden van biefstuk. Door het vlees te vacumeren en zeer lang in een waterbad op 50 graden te verwarmen vindt er een reactie in de eiwitketen plaats wat de malsheid ten goede komt. Voor gebruik kort bakken voor een bruin korstje en je hebt altijd de perfecte biefstuk. Ook de methode voor het perfecte ei en kaviaar van appelsap komt voorbij. Tot slot worden we getrakteerd op een aantal heerlijke hapjes. Voor meer info: http://www.mincakookkunstopmaat.nl/
Onze volgende bijeenkomst is op 27 maart in de Schoof met Carien Peetoom van Zorg Hulp in Nibbixwoud over de op handen zijnde veranderingen in de zorg.
Graag tot dan, het bestuur van W.V.SAMEN.