“Hoe houden wij onze voeten droog”
“Hoe houden we onze voeten droog†is het thema van de onlangs gehouden avond waarvoor is uitgenodigd Cees de Boer, Programmamanager Verbetering Boezemkades bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Door een veranderend klimaat krijgen we komende jaren steeds vaker te maken met extreme neerslag in zeer korte tijd. De gevolgen hiervan kunnen rampzalig zijn; kelders, tunnels, straten etc. kunnen onder water lopen. Met name in de steden waar het water vaak niet weg kan omdat alles bebouwd is en de riolering het niet meer aan kan. Waar vroeger pas gehandeld werd na een watersnoodramp, in 1916 rondom de Zuiderzee en in 1953 in Zeeland, worden er nu vooraf maatregelen genomen.
Vele incidenten samen maken soms een overstroming en hiervoor is een Deltaplan opgericht om als HHNK samen met gemeenten, provincie en Rijk te zorgen voor een waterveilig Nederland. Zo worden er wegen verlegd om de druk op de dijken te verlichten. Hier gaat veel voorbereiding in zitten en ook het contact met omwonenden om tot overeenstemming te komen, kost vaak 2 jaar. Het gaat niet alleen om grote projecten zoals verhogen en verzwaren van dijken of het creëren van een waterberging.
Ieder gebied heeft zijn eigen problematiek dus een eenduidige aanpak is er niet. Nieuwe woonwijken moeten worden voorzien van brede sloten en meertjes. Met het dalen van de bodem en de stijgende zeespiegel heeft het NHNK de taak om Noord Holland te beschermen tegen wateroverlast d.m.v. stuwen, sluizen, sloten en waterbergingen. Hiertoe onderhouden en versterken ze dijken, duinen, dammen en kades. Een groot project wordt momenteel uitgevoerd in Den Oever.
Een eigen onderhoudsdienst zorgt voor de kleinere projecten; grote projecten worden verricht door aannemers. Het Schap heeft ook eigen baggerdepots met de bedoeling deze bagger weer te hergebruiken bij nieuwe projecten. Het onderhouden van 1400km wegen en fietspaden in de regio behoort ook tot hun taak. Al met al heel veel projecten die kostbaar zijn en waarvoor we als burger ook onze financiële bijdrage leveren. Ondanks het feit dat we beneden de zeespiegel leven geldt Nederland toch als de veiligste delta ter wereld want anders vestigt Microsoft zich niet in de Wieringermeer zo besluit Cees de Boer zijn interessante lezing.
Dit was al weer de laatste thema avond; in mei is er de busreis, in juni wandelen en in september de fietstocht om op de 21ste het seizoen weer te starten. Graag zien we jullie bij komende activiteiten maar mocht dit niet lukken dan wensen we iedereen een goede zomer en graag tot in september.
Het bestuur W.V.SAMEN.