Virtueel op reis van Moskou naar Peking!

Bij de start van het nieuwe seizoen op 26 september zijn we virtueel op reis gegaan. Onze inleider Hans Tijsen heeft samen met 3 vrienden een treinreis gemaakt van Moskou naar Peking.

De start is in Moskou waar ze logeren in een lelijke kolos van een hotel, maar vlakbij het prachtige Kremlin met de indrukwekkende torens, de rivier Moskva, het Rode Plein met het enorme warenhuis GOeM met een paleisachtige uitstraling en bijna te vergelijken met een kleine stad , waar westerse invloeden duidelijk zichtbaar zijn. Niet te vergeten de metro, gebouwd in 1935, waarvan een aantal stations een zeer luxe uitstraling hebben en rijk versierd zijn met marmer, indrukwekkende kroonluchters en mozaïken. Maar er is nog veel meer cultuur en rijke historie!

Vervolgens een kaartje kopen voor de treinreis. Valt niet mee als je geen Russisch spreekt maar er zijn altijd behulpzame burgers die je de weg wijzen. Een oude diesellocomotief met 18 wagons en zonder enige luxe, vies sanitair en een mini slaapplek, brengt hen langs diverse stations naar de bestemming. De restauratiewagon bestaat uit een coupé met een zeer beperkte menu kaart. Bij elke stop is er de plaatselijke bevolking die eten aanbiedt dus daar dan maar iets kopen om te overleven.  De reis gaat door meerdere tijdzones, langs mooie natuur, uitgestrekte toendra`s en `s werelds oudste en grootste zoetwatermeer, het Baikalmeer in het zuiden van Siberie. Een populaire vakantieplaats voor Russen en natuurliefhebbers met vele planten en diersoorten.

Bij  de grens van Mongolië is een strenge controle op personen en smokkelwaar, maar dat voorkomt de smokkel niet. Na 7 uur wachten ben je dan in Mongolië, het land van nomaden, yurts en blauwe luchten. Het is een strijdbaar rondtrekkend volk en leeft in de steppengebieden. De yurt(traditionele ronde tent) wordt gebruikt voor bewoning en de jak (rundersoort) dient als lastdier, voor melk en vlees, haren en wol en de mest als brandstof. Vanuit hier reizen ze naar Beijing (Peking) en bezoeken daar het Plein van de Hemelse Vrede (studentenopstand), de Verboden Stad en rijden langs een deel van de 6000 km lange muur om weer terug te reizen  naar Moskou.

Een zeer vermoeiende reis maar wel heel erg de moeite waard. De sobere omstandigheden waarop de reis is gemaakt laat je veel zien van de leefwijze en redzaamheid van de bevolking, hetgeen ook blijkt uit de beelden die getoond worden. Een echte “mannenreis” is onze conclusie want wij gaan voor wat meer sanitair comfort en gemak!

Graag zien we jullie weer op onze Lady’s night in oktober waarvoor binnenkort een uitnodiging volgt.

Het bestuur W.V. Samen