Stille raapster Anne de Bruijn als gast bij W.V. Samen

Op onze onlangs gehouden thema-avond vertelt Anne de Bruijn over deze rapers. Stille rapers zijn vrijwilligers die tijdens het wandelen, fietsen of varen zwerfvuil meenemen om zo de natuur schoon te houden. Hoe kom je op het idee om de rotzooi van anderen op te ruimen wordt haar regelmatig gevraagd. Op oudejaarsdag 2015 bedenkt ze wat haar goede voornemens voor het nieuwe jaar gaan worden. Ze ergert zich aan de troep langs de weg Sijbekarspel-Wognum, een route die ze regelmatig fietst. Als ik woest ben krijg ik extra energie en besluit ze deze route schoon te maken en te houden, schaft laarzen en schoonmaakattributen aan en gaat aan de slag, destijds een baan van 20 uur per week! Ze schrijft brieven naar de Provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap, naar fabrikanten van producten om meer aandacht te besteden aan hun verpakkingsmateriaal en haalt hiermee ook de krant.

Met Tim van het Hoogheemraadschap gaat ze met groot materieel op stap om groot vuil uit bijv. sloten en natuurgebieden te halen. Rommel maakt meer rommel en schoonhouden werkt positief. In haar “beelddagboek tekent Anne mandela’s van zwerfvuil en schrijft al haar activiteiten op in haar “zwartboek”. Met leuke anekdotes vertelt ze een smeuig verhaal over een wereldwijd probleem veroorzaakt door de mens. Grenzen aan groei, overbevolking en schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen is het motto dat al sinds 1972 wordt geroepen! Van de Gemeente Opmeer ontvangt ze de jaarlijks uitgegeven pluim als waardering voor haar werk. De innerlijke drang noopt mij om dit probleem te blijven benoemen. Een beetje gek ben ik wel maar gekken kleuren de wereld zo besluit Anne haar betoog en een schone omgeving geeft mij voldoening en een goed gevoel en dat weet ze goed over te brengen op haar publiek.

Onze volgende bijeenkomst is op 23 maart. Doktersassistente Nora Kwast vertelt dan over haar ervaringen in de dokterspraktijk.

Namens het bestuur tot de 23st!